Atacul de panica-modalitatea prin care organismul iti transmite ca mental nu esti sanatos

young businessman having heart attack or chest pain

Atacurile de panica sunt modalitatile prin care corpul uman iti transmite ca mental nu este in cea mai buna forma. Este atat de greu, in anumite momente stresante ale vietii, sa gestionezi modul in care interactionezi cu lumea exterioara, incat, pentru a se proteja cat mai bine, creierul incearca sa aduca corpul intr-o zona in care acesta sa se simta protejat. De aceea, psihologii identifica anumite tipare in ceea ce priveste clasificarea ca “loc sigur”; de cele mai multe ori, aceste locuri sunt izolate, fara prea multa interactiune sociala, de obicei acasa, sau in zone retrase, o locuinta dintr-o zona de munte sau mare, in care persoana cu probleme simte ca acestea dispar.

Un caz real este cel al unui barbat, de varsta medie, casatorit, ce are un copil sanatos, are un venit stabil, atat el, cat si sotia, insa, lucreaza intr-un mediu stresant, in care are impresia ca toata lumea urmareste concidierea acestuia. Ca atare, creierul sau a intrat intr-o stare de permanenta veghe, organismul a inceput sa dea semne de slabire, au aparut false alarme legate de modul de functionare a inimii (examenul cardiologic a relevat faptul ca din punct de vedere clinic, persoana este sanatoasa si nu prezinta tulburari cardiace). S-a instalat insomnia, iar starea de sanatate a inceput sa se inrautateasca, pe fondul lipsei de odihna suficienta si stres. Pacientul a experimentat mai apoi stari frecvente de frica, insotite de transpiratii, senzatia de stomac umflat si balonat, imposibilitatea de a mai respira si senzatia ca va muri cat de curand. Pe fondul netratarii corespunzatoare (investigatiile medicale din punct de vedere fizic se incadrau in parametrii normali de functionare), aceste probleme s-au acutizat, mai ales ca la serviciu era supus unui stres continuu din partea unor anumiti colegi. Din dorinta de a progresa la locul de munca, acesta s-a inscris la un master, ceea ce a reprezentat un efort in plus, fata de sarcinile  zilnice.

Ajuns la cabinetul psihologic, aici medicul i-a aplicat diverse intrebari, legate de starea personala, de familie, de copilarie si relatia cu parintii, de modul in care se intelege cu colegii de serviciu si in urma aplicarii acestui chestionar, s-a dedus ca trebuie stabilit un anumit numar de sedinte pentru rezolvarea acestor probleme si tratarea lor cu maxim de rezultate. Drept urmare, pe parcursul fiecarei sedinte, medicul psiholog a aplicat treptat diverse metode si tehnici care i-au indus pacientului o stare de bine, care i-au permis sa se deschida din punct de vedere comunicativ si sa isi discute orice problema il preocupa. Pe langa problemele legate de serviciu care i-au generat aceste stari de panica, s-a constatat si existenta unor probleme aditionale in legatura cu parintii si starea acestora de sanatate, fapt care l-a preocupat in mod constant pe pacient si care l-a afectat la nivel de subconstient. Pacientul a fost invatat cum sa se relaxeze si sa priveasca cu detasare anumite probleme, cum sa interpreteze si sa comunice cu cei din jur, cum sa trateze colegii cu care nu se intelege la locul de munca, dar si cum sa se reintegreze din punct de vedere social. Rezultatele obtinute au fost cele scontate, ca atare, pacientul a incetat sa mai experimenteze atacurile de panica.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons