Creativitatea ca forma de interactiune uman

creativityCreativitatea este una dintre trasaturile care fac diferenta dintre oameni, fiind o forma de concepere a unor produse unice, bazandu-se pe anumite asocieri de idei, concepte, elemente care sunt originale si care nu au mai fost realizate pana atunci. Data fiind complexitatea sa si modul in care ia nastere, creativitatea este o caracteristica a creierului care nu este prezenta la toti indivizii. Studierea acestei functii este apanajul psihologiei, insa ea poate fi interpretata si de alte ramuri ale stiintei, cum ar fi filozofia, arta, economia, etc.

Au fost identificate patru tipuri de creativitate, care corespund anumitor parti ale creierului si care se diferentiaza atat ca rezultat, cat si ca mod de operare. Este bine de stiut faptul ca intotdeauna creativitatea a folosit omului, fiind ca un motor ce l-a determinat pe acesta sa caute, sa incerce, sa depuna toate eforturile pentru a concepe si realiza un anumit lucru. Este un stimulant care este de folos dezvoltarii individuale, prin faptul ca il face pe individ sa progreseze si sa se deplaseze pe scara valorica, catre o etapa superioara in dezvoltarea sa. Una dintre aceste tipuri de creativitate este cea de tip cognitiv spontana, ce se bazeaza pe partea inconstienta a creierului, care isi manifesta existenta atunci cand constientul trece intr-o etapa de relaxare si nu-si mai indeplineste functia. Procesul care are loc nu este unul pus in miscare in mdo voit, ci este rezultatul unor procese care au loc fara voia noastra. Un alt tip de creativitate este cea cognitiv deliberata si care isi manifesta existenta ca un rezultat al actiunilor constiente ale creierului, intr-o forma disciplinata, fiind rezultatul muncii titanice pe care o realizeaza acesta. In contradictoriu cu aceasta este creativitatea de tip emotional deliberata, care se disociaza de ideea de munca, fiind un raspuns al stimulilor de natura emotionala ai creierului, fiind inlegatura cu emotiile si trairile interioare ale omnului. Este o forma benefica de utilizare a sentimentelor, intr-o manifestare de natura creativa, care ajuta individul sa realizeze arta, sub toate formele acesteia. Ultima forma de creativitate este cea care este tot de tipul sentimenal, fiind denumita emotional spontana si un este caracteristica tuturor indivizilor, ci numai unei parti mici dintre acestia, celro din categoria artistilor. Este vorba, in fapt, de o manifestare intuitiva care este prelucrata oarecum de creier, rezultand intr-o propasire a talentului nativ, fara a avea anumite cunostinte bine determinate.

Creativitatea umana, manisfestata sub toate cele patru forme ale acesteia, este un factor impulsionant, care ii confera unei persoane posibilitatea de a-si dezvolta anumite perspective, care sa o propulseze pe scara valorica, in diverse domenii. Artistii sunt cei despre care se crede ca poseda din plin aceste tipuri de creativitate; de foarte multe ori se constata o interdependenta a doua sau mai multor tipuri de creativitate, ceea ce rezulta intr-o creatie care foarte usor poate capata denumirea de opera de arta sau capodopera. Omul este o forma existentiala care naste intrebari tot timpul, intrebari care capata rapsunsuri diferite in functie de cine intreaba si cine raspunde, de aceea creativitatea ne poate particulariza mult mai usor.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons