Cum te poate ajuta psihologia atunci cand esti foarte stresat

stressStresul este denimit boala secolul XXI, dat fiind raspandirea sa pe intreg Globul si datorita modului in care afecteaza foarte multi ani. Afectand planul mental si sistemul nervos, in principal, aceasta boala se instaleaza in corpul omului, pe furis si isi incepe operatiunea de distrugere. Simptomatologia este tipica, cu aceleasi manifestari: atacuri de panica, anxietate, si invariabil, in starea sa maximala, depresia profunda.

Cabinetele psihologice se confrunta zilnic cu astfel de cazuri; majoritatea acestor cazuri urmeaza o tipologie identica, in linii generale, care permite identificarea imediata a prezentei stresului. Insa, fiecare pacient este unic, asadar solutia care se impune este unica in cazul fiecaruia; particularitatilor li se impune un studiu aprofundat, in individualitate si care consta in re-integrarea in societate a persoanei care sufera de aceste simptome, inlaturarea treptata pana la eliminarea totala a cauzei si realuare vietii obisnuite a pacientului de dinainte de aparitia acestei boli. Simptomatologia in aceste cazuri se intampla la nivel mental (partea care trebuie “lucrata” cel mai mult) si fizic. Pe langa durerile pe care pacientul le simte la nivel fizic (dureri in piept, senzatia de oboseala acuta, la nivelul gambelor in special, senzatia de vertij, care ii afecteaza echilibrul si starea de bine, presiune la nivelul capului si asupra cutiei craniene), cele mai multe senzatii sunt de ordin afectiv si mental. Acestea sunt false interpretari ale creierului asupra anumitor fapte, actiuni, intamplari, din trecut, prezent sau viitoare, care il influenteaza negativ pe pacient. Acesta nu poate interpreta corect toate semnalele primite, intervine o stare profunda de nesiguranta, frica si temerea ca nu va reusi sa duca la bun sfarsit ceea ce are de facut sau ca va deceda inainte de  a putea face tot ceea ce s-a propus. Presiunea exercitata de catre pshic aspura corpului, il poate impinge pe acesta din urma intr-o stare de surescitare, de permanenta dorinta de a veghea, de a nu se putea odihni si, de aici, pot interveni adevaratele probleme de sanatate, uneori, cu repercursiuni mjore asupra vietii pacientului (infarct miocardic, accident vascular cerebral, probleme renale, etc.).

Psihologul incepe tratamentul sub forma identificarii tipului de probleme, studierea modului de manifestare a acestora, discutarea manifestarilor simptomatologice cu pacientul si indepartarea acestora prin folosirea a diferitelor tehnici care sa ii induca pacientului o stare de bine si de siguranta. Comunicarea cu sine si cu psihologul este foarte importanta, mai ales ca acesta foloseste metode precum regresia, inductia hipnotica sau interventia gestalt pentru indepartarea starilor negative din viata pacientului. Nu trebuie sa uitati ca atunci cand intervin aceste simptome si aveti senzatia ca va confruntati cu aceasta boala, nu trebuie sub nicio forma sa va panicati si sa incepeti sa luati medicamente fara a consulta in prealabil cadrele specializate. Un stil de viata sanatos, o dieta echilibrata si bogata in minerale, vitamine, asimilate sub forma naturala (si mai putin sub cea chimica), stabilirea unor obiective care sunt posibile si sunt realiste, il vor ajuta pe pacient sa evolueze natural si sa treaca peste aceste probleme. Dincolo de ajutorul psihologului, conteaza foarte mult si modul in care pacientul isi doreste cu adevarat sa invinga boala stresului si efectele sale.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons