Depresia-ultima etapa

depresiónForma cea mai grava a stresului ajuns in faza lui finala, depresia, survine pe fondul acutizarii anumitor probleme din viata personala, care inhiba la nivel constient si inconstient functionarea creierului, acesta transmistand tot felul de semnale false catre restul organelor, care la randul lor actioneaza contrar modului normal de functionare. Depresia reprezinta o intrare in moarte clinica a crierului din punct de vedere social, o modalitate de izolare a acestuia de tot ceea ce il inconjoara si care, in acelasi timp, experimenteaza o stare de vinovatie absoluta pentru nerezolvarea anumitor probleme din viata pacientului.

Sunt cazuri in care un pacient, din cauza faptului ca a experimentat diverse intamplari prodund neferite in viata sa, preia vinovatia pentru aparitia acelor intamplari asupra sa si nu reuseste mai apoi sa treaca peste ele, iar starea lui de sanatate mentala si fizica se inrautateste pe zi ce trece. Este si cazul unei persoane de sex feminin, care are un copil care sufera de pe urma unei boli grave (oligofrenie, de exemplu), si-a pierdut locul de munca, are un sot care nu ii raspunde din punct de vedere afectiv, mama sa s-a imbolnavit, ca urmare a faptului ca a avut grija de copilul pacientei, iar aceasta a fost diagnosticata cu afectiunea de despresie severa cu manifestari paranoice. Internarea pacientei intr-o sectie de psihiatrie, s-a impus de la sine, ca urmare a nesigurantei pe care o manifesta in cadrul familiei. In urma studierii cazului, medicul psiholog a descoperit vechi probleme netratate din istoricul pacientei, inca de pe vremea cand aceasta si-a inceput casnicia. Sotul nu i-a acordat atentia cuvenita, s-a purtat urat cu aceasta, nu i-a respectat statutul de femeie, iar venirea pe lume a unicului copil al familiei, le-a adus acestora, la cativa ani de la nastere, un verdict crunt: copilul suferea de oligofrenie. Ultima picatura care a umplut paharul a fost conciedierea pacientei de la locul de munca, izolarea sa din punct de vedere social, ruperea legaturilor cu fostele colege de la locul de munca. Drept urmare, pacienta are nevoie de ajutor specializat pentru recuperare si traversarea acestei perioade mai putin faste din viata sa; medicul psiholog ofera solutii sub forma stabilirii catorva planuri de viitor in care pacienta sa se identifice, predarea acesteia de tehnici de inlaturare a gandurilor negative si motivationale, stabilirea unor elemente care sa o stimuleze din punct de vedere mental si social, aplicarea hipnozei terapeutice ca forma de inducere a unei stari de bine la nivel mental, precum si identificarea tuturor elementelor de nesiguranta din viata pacientei, discutarea acestora si tratarea lor pentru obtinerea maximului de rezultat.

In functie de profunzimea problemelor, psihologul recomanda un numar specific de sedinte de terapie psihologica, pe parcursul carora, gradual, discuta toate aspectele stabilite pe foaia de observatie si le trateaza cu maximul de eficacitate. In functie de nivelul de pregatire al pacientului, psihologul va recomanda diverse strategii de evaluare si de implementare a planului de vindecare. In cazul prezentat, pacienta si-a revenit in urma a 17 sedinte de terapie, cu rezultate foarte bune, avand loc reintegrarea in cadrul familiei si al societatii, dar acest lucru este relativ, in functie de persoana.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons