Modul in care creierul influenteaza comportamentul fiecarui individ

creierulPsihologia este una dintre stiintele care are drept obiect de studiu omul si comportamentul sau, in toate functionalitatile sale, cu toate procesele si actiunile acestuia, efectuate la nivel constient si inconstient. Punctul de referinta al acestei stiinte este creierul uman in integralitatea sa, privit din punct de vedere al gamei variate de procese si functii pe care acesta la dezvolta atat raportandu-se la sine, cat si in interactiunea cu ceilati.

Se poate spune ca omul are un centru de comanda deosebit de complicat si care ii ofera o parte a unicitatii sale, care il particularizeaza fata de ceilalti semeni si il determina sa actioneze total diferit de felul in care ar face-o altcinevam, asemanator din punct de vedere fizic. Creierul este un factor care ne ofera posibilitatea de a interpreta mediul inconjurator, care proceseaza informatiile receptionate de acesta prin intermediul diferitilor stimului externi, fiind la randul sau un micro-cosmos care asteapta sa fie explorat. Creierul interactioneaza cu toate celelalte organe ale omului, coordonandu-le si oferindu-le un fundament pe baza caruia acestea functioneaza si isi desfasoara activitatea. Omul poate fi primit ca o mare uzina, in care fiecare organ este un aparat, care este directionat de la centrul de comanda, creierul. Din punct de vedere anatomic, aceasta parte importanta a omului nu se opreste niciodata; el functioneaza zi si noapte, fara sa-si intrerupa activitatea.

De sute de ani, doctorii si psihologii incearca sa intelega modul in care functioneaza creierul, dincolo de perspectiva bilogica. Natura umana care rezida in creier, fiind o extensie a acestuia reprezinta punctul de plecare in interpretarea comportamentului fiecarui individ. Oamenii sunt unici, din punct de vedere al personalitatii lor, iar personalitatea este la randul ei o parte determinata de catre creier care este responsabil de modul in care o persoana se comporta. Toate procesele din corpul omenesc sunt filtrate prin intermediul acestui organ vital al omului; fie ca au o mai mare sau mai mica importanta, creierul le trateaza pe fiecare ca fiind la fel de importante, tocmai fiindca, el, in calitate de centru de procesare, are puterea de a solutiona totul, rapid si eficient. Se pare ca in creierul nostru exista un sistem de informatii adanc inradacinate, care ne permite sa realizam lucruri despre care nu am invatat, dar pe care deja stim cum sa le facem.

Creierul are o functie intuitiva foarte bine dezvoltata la nivel de subconstient; de aceea poate completa orice piesa lipsa, ca intr-un puzzle, fara sa aiba nevoie de ajutor. Poate fi vorba despre o forma de cunoastere ancestrala, care este inscrisa in genomul nostru si care revine la suprafata, datorita completarii acestor lacune. Unui om ii este foarte usor sa realizeze anumite actiuni, bazandu-se pe interactiunea cu acestea, pe interpretarea anumitor indicii si detalii. Creierul nostru interpreteaza tot ceea ce este informatie, o adapteaza nevoilor noastre si in functie de ceea ce ne dorim sau avem nevoie, creeaza mai multe variabile, alegand-o pe cea mai potrivita acelui context. Creierul uman este cu desavarsire un produs care va fascina cu tainele sale care par de nepatruns.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons