Rolul medicului psiholog in tratarea cu success a afectiunilor psihice

22 May 2015 --- Therapist listening to her patient --- Image by © Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis

Nu de putine ori se intampla ca pacientii sa manifeste reticenta in a merge la cabinetul unui medic psiholog, atunci cand au diverse afectiuni precum atacurile de panica, anxietate sau depresie, de teama de a nu fi catalogati drept nebuni. Exista o diferenta majora intre medicul psiholog si medicul psihiatru, insa, chiar daca n-ar exista nicio diferenta, atat timp cat prezenta acestuia in viata pacientului isi produce efectele benefice asupra evolutiei starii de sanatate a acestuia, nu ar trebui sa existe astfel de reticente.

Rolul medicului psiholog este acela de a-l face pe pacient sa isi intelega mai bine modul de manifestare a starilor pe care le experimenteaza, astfel incat, impreuna, sa depaseasca acest stadiu, pe care, singur pacientul nu ar fi reusit sa-l traverseze. Este un garant al modului de rezolvare a problemelor, fiindca este un specialist, care a fost pregatit in acest sens, studiaza o multitudine de cazuri si isi realizeaza un plan de contracarare a tuturor formelor de manifestare ale bolii. Nu putine au fost cazurile in care un pacient care a fost reticent la inceput in a discuta cu un psiholog, pe parcursul discutiilor si ale sedintelor de consiliere psihologica si-a manifestat bucuria de a fi ajuns in acest punct. Psihologul este asemenea pacientului, om, si, ca atare, il intelege pe acesta pe calea empatiei. Nu toate afectiunile mentale pot fi tratate in cadrul unui cabinet de psihologie; sunt unele manifestari ale bolilor care trebuie tratate intr-un anumit cadru, prin folosirea unor metode specifice, care sunt aplicate doar in prezenta unor cadre specializate. Nu este usor sa fii medic psiholog, din simplul motiv ca lucrezi cu oamenii, iar acestia sunt cel mai pretios si fragil material cu care se lucreaza. In fapt, psihologul lucreaza cu mentalul si creierul oamenilor, incercand sa fie un canal de comunicare intre om si psihicul sau. Chiar daca fac parte din acelasi conglomerat, de foarte multe ori, omul nu isi poate intelege modul de functionare al creierului, iar multe dintre directivele si ordinele acestuia, par sa nu-i apartina. Psihologul elaboreaza diverse scheme de lucru, folosind tehnici si metode diferentiate, in functie de nevoia pacientului, de modul in care acesta raspunde unui anumit tip de tratement, de felul in care evolueaza relatia de conciliere dintre pacient si planul sau mental.

Aplicare de chestionare cu intrebari particulare, incadrarea pacientului intr-un anumit tip de clasificare din punct de vedere al bolii, utilizarea unor tehnici variate, printre care terapia cu intrebari, metoda introspectiei, regresia hipnotica, etc, sunt aplicabile mai mult sau mai putin, in functie de modul in care pacientul reuseste sa se adapteze unui anumit mod de tratament. Psihologul este cel care il conduce pe pacient prin propria-i lume, ii este far calauzitor printr-un Eu care pare inspaimantator si despre care pacientul nu credea ca este. De multe ori pacientii descopera in sinele lor atat miracole, cat si pericole, pe care nu le-ar fi descoperit niciodata, daca nu ar fi apelat la ajutorul unui psiholog si nu ar fi ajuns intr-un mediu specializat si profesionist.

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Twitter
Hide Buttons