Neurofeedback mente-a

Neurofeedback mente-a

Tehnica neurofeedback a fost folosită de câțiva ani atât în ​​domeniul experimental, cât și în cel clinic și al reabilitării (Lubar, 1997). Utilizarea terapeutică a acestei tehnici a fost propusă în patologii precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (Rossiter, 1955; Linden, 1996; Monastra, 2002; Fuchs, 2003) sau migrena (Jensen 2007). Este o abordare non-invazivă foarte eficientă în îmbunătățirea neuroreglării și a funcției metabolice (Coben, 2005). Neurofeedback, numit și neurobiofeedback, este un control tipic de feedback care utilizează înregistrarea unui semnal biologic (electrocardiogramă, electromiogramă, electroencefalogramă) pentru a produce un semnal sonor, vizual sau tactil care urmează să fie administrat pacientului. În acest fel, subiectul învață să influențeze activitatea mușchilor, inimii și creierului prin autoreglare a acesteia.

Neurofeedback-ul nu este invaziv
ADHD este o boală caracterizată prin tulburări în interacțiunea socială, comunicare verbală și comportamente repetitive (Comisia Europeană 2005). în special, acești subiecți prezintă o afectare calitativă în domeniul social și al comunicării, precum și în dezvoltarea gândirii și a fanteziei (Wing, 1979). Modalitățile terapeutice actuale sunt limitate la medicamentele administrate pe cale orală, terapia comportamentală și alte modalități precum dietele și aportul de vitamine. Acesta este unul dintre motivele pentru care neurofeedback-ul non-invaziv a fost folosit din ce în ce mai mult la copiii cu TSA. (spectrul autismului)

Este considerata ca fiind un domeniu ce influenteaza toate aspectele vietii unui pacient , de la comportament, afectivitate, relatii interumane sau sexualitate pana la viata de familie, munca sau perceptia vietii si interfereaza cu alte specialitati medicale.

Tulburarile psihiatrice ameliorate cu m-autism

  • tulburari de atentie
  • tulburari de memorie
  •  anxietate
  • agitatie
  • stimularea capacitatii de invatare

     Cum functioneaza m-autism

Creierul fiecărei persoane produce activitate electrică și unde cerebrale de diferite frecvențe care sunt asociate cu diferite stări mentale. O manifestare bruscă a undelor lente (Alfa sau Theta), în timpul efectuării unei acțiuni, poate indica faptul că individul distrage pentru un moment atenția de la actiunea în desfășurare.

Antrenamentul poate reduce tendința de a distrage atenția prin reducerea activității undelor lente (Theta), încercând  să scadă starea de neliniște și hiperactivitate; concentrația crește și de aceea crește și activitatea undelor rapide. Atunci când un clinician consideră că antrenamentul cu neurofeedback este avantajos pentru pacientul aflat în tratament, după ce a formulat un diagnostic, acesta va efectua o electroencefalografie care va fi procesată prin computer (electroencefalografie cantitativă), pentru a vedea pe ce tipuri de activitate cerebrală este vorba. 

Pe langa medicamente, medicii psihiatrii pot recomanda si interventii psihoterapeutice.

 

Suntem aici să te asistăm

Completează câmpurile formularului alăturat pentru a ne trimite un mesaj.

ALTE SERVICII MEDICALE SI PSIHOLOGICE